Тема уроку : " Приготування страв з варених овочів. Приготування картопляного пюре ".
Пюре з картоплі - це улюблена страва багатьох українців . яка добре знайома нам з дитинства .
Його подають як самостійну страву , як гарнір до мяса та риби , або використовують як начинку для вареників та пиріжків .Пюре можна робити не тільки з картоплі , а з багатьох інших овочів , або поєднати їх.
Головні вимоги до хорошого пюре - однорідна структура та відсутність грудочок .
Як вибрати картоплю для пюре ?
Для хорошого пюре вибирайте крохмалисті сорти картоплі, наприклад, круглу картоплю зі світло-коричневою шкіркою та світлою м'якоттю. Такий овоч сильно розварюється при приготуванні та створює кремову консистенцію пюре. Не беріть на пюре картоплю з червоною шкіркою - вона погано розварюється.
Що можна додати у пюре Щоб пюре було ніжним і мало вершковий смак – додайте до нього молоко та вершкове масло. Молочні продукти повинні бути гарячими , або кімнатної температури та мати високий відсоток жиру. Іноді для багатшого смаку в пюре додають кілька столових ложок сметани, майонезу, натурального йогурту або тертий сир. Також у будь-яке овочеве пюре можна покласти смажену цибулю, гриби, паприку, сире яйце чи зелень.
Картопляно-гарбузове пюре з прянощами .
Картопля – 800 г. Гарбуз – 500 г. Топлене масло – 20 г. Часник – 1 зубчик.
Молоко – 125 мл.
Вершки – 100 мл. Вершкове масло - 2 ст. Молотий чорний перець. Мускатний горіх. Картоплю та гарбуз очистити, нарізати рівномірними кубиками , покласти разом у каструлю з водою та варити 30 хвилин. На сковороді нагріти топлене масло і підсмажити на ньому дрібно нарізаний часник. Злити з овочів воду, додати до них молоко, вершки та вершкове масло. Добре перемішати, приправити сіллю, перцем, часником та мускатним горіхом і знову перемішати.
Горохове пюре з м’ятою .
Наберіть в каструлю половину її обсягу води, тобто кількість води має повністю покрити кількість горошку. Поставте на середній вогонь і доведіть воду до кипіння.
У киплячу воду відправте свіжозаморожений горошок (не обов'язково варити тільки морожений горошок, можна взяти і свіжий, тільки варити його доведеться трохи менше). Приправте невеликою кількістю солі, посилаючись на свій смак. Варіть горошок протягом 25 хвилин.
З відвареного зеленого горошку злийте майже всю воду (трохи залиште відвару, щоб легше було подрібнювати горошок), в будь яку ємність, може вона вам ще знадобиться. Потім перекладіть гарячий горошок в чашу блендера.
До зеленого горошку додайте вершкове масло кімнатної температури, щоб надати пюре яскравого вершкового смаку, трохи солі, свіжі листочки м'яти і натертий на дрібній тертці пармезан.
У чашу з горошком опустіть погружний блендер, інтенсивно рухаючи його то вгору, то вниз подрібніть горошок. Якщо ви бачите, що пюре не потрібної вам консистенції, додайте в нього трохи залишеного відвару. Консистенція горохового пюре повинна вийти ніжною.
Щоб перестрахуватися від влучення не перебитих шматочків гороху або шкірки в пюре, перетріть його. На миску встановіть сито з дрібними отворами. У нього перекладіть горохове пюре і протріть пюре, придавлюючи його лопаткою.
Горохове пюре подавайте відразу після приготування. Горохове пюре з зеленого молодого замороженого горошку можна використовувати не тільки як гарнір, але і як соус - якщо додати в нього трохи курячого бульйону, щоб він став більш рідкої структури.
Овочеве пюре - загальні принципи приготування
Овочеве пюре - прекрасне доповнення до страв з м'яса, птиці або риби, також його можна подавати і самостійно. Овочеве пюре часто можна зустріти в дитячому, дієтичному або спеціальному лікувальному меню. Пюре з овочів має м'яку однорідну консистенцію, тому добре засвоюється організмом. Найпопулярніше овочеве пюре, яке можна зустріти в багатьох кухнях світу, це - пюре з картоплі. Готується воно дуже просто: відварну картоплю пюрируют блендером або розминають товкачиком, змішують з гарячим молоком, водою або овочевим бульйоном, додають шматочок масла і солять за смаком. Іноді в таке пюре також додають трохи смаженої цибулі. Урізноманітнити класичне картопляне пюре можна зеленню, приправами та іншими продуктами: наприклад, зеленим горошком, зеленої стручкової квасолею, печерицями, сиром, морквою, ріпою, бруквою і т. д.
Можна відійти від класики і приготувати дуже смачне овочеве пюре з брюссельської або цвітної капусти, броколі, буряка, томатів, кабачків, щавлю, спаржі, шпинату, гарбуза та інших овочів. В цілому, всі овочеві пюре можна розділити на 2 категорії: однокомпонентні або багатокомпонентні. З цього випливає, що можна по-всякому експериментувати і змішувати різні овочі.
Схема приготування всіх овочевих пюре приблизно однакова: овочі обробляють, відварюють (запікають, готують в пароварці або мультиварці) і пюрируют до однорідного стану. Зробити це можна з допомогою товкачика або блендера. Потім викладають подрібнені додаткові інгредієнти, додають вершкове масло і гаряче молоко. До речі, варити овочі можна в овочевому бульйоні і перемолоти до однорідної стану разом з ним. Іноді замість вершкового масла можна додати будь-яку рослинну: кунжутне, оливкова, олія і т. д. Овочеве пюре краще всього подавати в теплому вигляді.
Овочеве пюре - підготовка продуктів та посуду
Для приготування овочевого пюре потрібно підготувати набір кухонного начиння, що включає наступні найменування: каструлю, сковороду, миску, овочерізки і овочечистки, тертці, друшляк, сита, ніж, обробну дошку і блендер. Також може знадобитися пароварка для попереднього приготування деяких інгредієнтів. Подають овочеве пюре на звичайних сервірувальні тарілки разом з основним блюдом.
Підготовка продуктів полягає в наступних етапах:
- Миття та подальша чистка овочів. Якщо необхідно - потрібно видалити насіння і плодоніжки. Моркву і буряк необхідно ретельно поскаблить, з томатів краще зняти шкірку, щоб вона не потрапляла в пюре;
- Миття і подрібнення зелені;
- Підготовка солі, перцю та інших спецій;
- Підготовка додаткових інгредієнтів: розм'якшення вершкового масла, підігрів молока і т. д.
Рецепти овочевого пюре:
Рецепт 1: Овочеве пюре
Як приготувати картопляне пюре - знають багато, а як цікаво подати - далеко не всі. У даному рецепті популярного овочевого пюре описується рецепт страви і подальший спосіб подачі. Для приготування знадобиться картопля, зелений горошок і молоко.
Необхідні інгредієнти:
- Картопля - кілька штук;
- 1-2 ст. л. зеленого горошку;
- 12 г вершкового масла;
- Молоко - 40-45 мл;
- Сіль.
Спосіб приготування:
Картоплю промити, очистити від шкірки, довільно нарізати шматками. Залити картоплю водою і поставити варитися. Як тільки картопля повністю звариться, злити відвар в окремий стакан, сам картоплю потовкти товкачем. Молоко розігріти і додати до картоплі. Кинути шматок масла. Продовжувати все розминати до однорідної маси. Зелений горошок прокип'ятити в злитому відварі і викласти до картоплі. Всі інгредієнти перемішати. Якщо пюре перемішується дуже важко, можна додати трохи гарячого відвару. Посолити овочеве пюре за смаком.
Рецепт 2: Овочеве пюре з моркви
Спробуйте замість звичайного картопляного пюре приготувати морквяне. Овочеве пюре відмінно підійде як гарнір до багатьох стравою, воно також дуже смачно і саме по собі. Часник, імбир і приправи надають стравам пікантний, пряний смак.
Необхідні інгредієнти:
- Кілограм моркви;
- Півсклянки овочевого бульйону (можна з кубиків);
- Горіхове масло - 30 мл;
- Ріпчаста цибуля - 1 шт.;
- Зубець часнику;
- 10 г подрібненого імбиру;
- Кмин в порошку - 1 ч. л.;
- Мускатний горіх - 2 г;
- М'ята-кілька гілочок.
Спосіб приготування:
Бульйон закип'ятити (або довести до кипіння воду і розвести бульйонні кубики), моркву почистити, нарізати і викласти в каструлю. Варити до готовності (хвилин 20). Тим часом почистити і подрібнити цибулю з часником, обсмажити на сковороді з ложкою горіхового масла разом з кмином і імбиром. Обжарку перекласти в каструлю до моркви і пропюрировать всі інгредієнти блендером. Приправити овочеве пюре з моркви сіллю, перцем і мускатним горіхом. Влити 15 мл горіхового масла і ретельно перемішати. Подавати з листочками м'яти. Остигле пюре можна розігріти в духовці або в мікрохвильовій печі.
Рецепт 3: Овочеве пюре з цвітної капусти
Дуже простий рецепт смачного овочевого пюре з кольорової капусти, молока і муки. Для дитячого харчування краще приготувати однокомпонентне пюре з одного тільки овоча, а для дієтичного харчування можна виключити борошно, хоча вона використовується в дуже малій кількості.
Необхідні інгредієнти:
- 650 цвітної капусти (свіжої або замороженої);
- 35-40 г борошна;
- 2-3 ложки молока;
- 75-78 г вершкового масла.Спосіб приготування:
Капусту промити, розібрати на суцвіття і зварити в підсоленій воді. Відкинути на друшляк, дати воді стекти і перекласти в каструлю. Пропюрировать капусту блендером. Борошно обсмажити на олії, змішати з гарячим молоком і інтенсивно розмішати. Суміш викласти в овочеве пюре. Поставити каструлю на вогонь, додати вершкове масло і трохи проварити.
Рецепт 4: Овочеве пюре з буряка
Бурякове пюре - дивно корисна страва, адже воно багате вітамінами, мікроелементами та іншими корисними речовинами. Крім того, овочеве пюре з буряка виводить токсини і шлаки, нормалізує травлення і відновлює кров.
Необхідні інгредієнти:
- Півкіло буряків;
- 15-16 г вершкового масла;
- По чверті склянки молока і морквяного соку;
- Томатний сік - 75-80 мл;
- Неповна ст. л. цукрового сиропу;
- Сіль - за смаком.
Спосіб приготування:
Буряк як слід промити, почистити і приготувати в пароварці. Парну буряк натерти на дрібній тертці, приправити за смаком сіллю, влити овочеві соки і тепле молоко. Також не забути додати цукровий сироп. Всі інгредієнти ретельно перемішати і поставити на слабкий вогонь. Викласти вершкове масло, ще раз розмішати і довести до кипіння. Подавати краще в гарячому або теплому вигляді.
Рецепт 5: Овочеве пюре з помідорів з бататом
Овочеве пюре з томатів і солодкої картоплі (батату) виходить неймовірно смачним, апетитним і корисним. Страву можна подавати на гарнір або цілком самостійно. Входять до складу рецепта приправи надають вишуканий аромат і насичений пікантний смак.
Необхідні інгредієнти:
- Кілограм солодкого картоплі;
- 4-5 г солі;
- Куркума - 2 г;
- Щіпка гострого кайенского перцю;
- 1,5 г мускатного горіха;
- 55-60 мл апельсинового соку;
- 2 г цедри апельсина;
- 45-47 мл топленого масла;
- 12 г коричневого цукру;
- 345 помідорів;
- 34 г мигдалю.
Спосіб приготування:
Солодкий картоплю запекти до готовності, потім розрізати навпіл і вискобліть м'якоть гострою ложкою. Викласти в миску і розім'яти товкачиком. Додати куркуму, мускатний горіх, цедру, гострий перець, посолити і як слід перемішати. Влити апельсиновий сік і перемішати інгредієнти ще раз. Помідори очистити від шкірки і нарізати. Нагріти в сковороді олію і викласти цукор, довести, помішуючи, до червонуватого відтінку і викласти помідори. Готувати на повільному вогні до м'якого стану томатів. Викласти помідори до картоплі, перемішати, масу рівномірно прогріти. Горіхи порубати і обсмажити на сухій сковороді. Подавати овочеве пюре з обсмаженою мигдалем.
Овочеве пюре - секрети та корисні поради від кращих кулінарів
- Варити овочі рекомендується в емальованій каструлі під кришкою - це дозволяє зберегти вітаміни в овочах;
- Також потрібно намагатися якомога рідше протикати ножем овочі в процесі варіння;
- Вирішивши приготувати овочеве пюре для дитини, потрібно пам'ятати, що кольорова капуста, кабачки, ріпа і гарбуз володіють найменшою алергенністю.
Комментарии
Отправить комментарий