ІНДУКЦІЙНА ПЛИТА




ІНДУКЦІЙНА ПЛИТА 



Сучасна людина робить все, щоб спростити собі життя. Навіть приготування їжі в наш час вийшло на абсолютно новий рівень. Тепер можна варити, смажити, тушкувати, випікати не тільки на звичайних газових і електричних, але і на індукційних плитах. Індукційні електричні плити - це крок у розвитку кухонної техніки.
У цій плиті використовується енергія магнітного поля. Конфорка сама не нагрівається, вона передає тепло безпосередньо на дно посуду.
Це відбувається завдяки високочастотному електричному струму і мідної котушки. Таким чином, їжа нагрівається від каструлі або сковорідки, в той час як конфорка по краях залишається холодною.
Готувати на індукційній панелі можна тільки в посуді з феромагнітними властивостями, тобто дно каструлі або сковороди повинне бути виконане з чавуну, нержавіючої сталі, а ось алюміній, жаростійке скло і мідь не підходять для неї.
Ще однією цікавою особливістю індукційних панелей є те, що без посуду вона не включається. Необхідно, щоб каструля або сковорідка займали хоча б 70% поверхні конфорки для початку нагрівання.
Крім того, майже у всіх моделях сучасних індукціоних плит є режим Booster. Завдяки йому потужність з однієї конфорки може перекидатися на іншу при необхідності, наприклад, для того, щоб закип'ятити швидко воду.

Переваги та недоліки індукційної поверхні:

Плюсів і мінусів у індукційних плит багато, однак, переваги, мабуть, переважують недоліки. 
Серед достоїнств найважливішими можуть вважатися наступні:
  • завдяки тому, що етап нагріву конфорки відсутній і тепло передається безпосередньо на дно посуду, індукційна плита витрачає менше електроенергії, що позначається і на фінансах;
  • вона більш безпечна у використанні, краї конфорки не нагріваються, тому опіки неможливі, після зняття посуду, панель тепла, а не гаряча;
  • через те, що нагрівається тільки посуд, немає виділення зайвого тепла, отже, в кухні не так жарко, ніж коли працює електрична або газова плита;[/li]
  • догляд за плитою дуже простий і не забирає багато часу: після зняття посуду її можна протерти вологою серветкою вже через 5-6 хвилин, а завдяки тому, що поверхня плити дуже гладка, забруднення на ній майже не скупчуються;
  • якщо на конфорку впаде їжа, дим не утворюється, оскільки її краї холодні;
  • є багато режимів роботи і широкий діапазон потужності, завдяки чому, наприклад, можна дуже швидко кип'ятити воду або повільно тушкувати овочі;
  • на такій плиті можна встановити температуру з точністю до градуса, при цьому змінюється вона миттєво;
  • панель включається тільки якщо на ній стоїть посуд діаметром більше 12 см і завантажений продуктами. Якщо діаметр предмета менший потрібного, плита не включиться, отже, залишена випадково вилка або ложка не ​нароблять біди.
  • Також у продажу є настільні індукційні плити, перевагою яких є компактний розмір. Їй легше знайти місце в будинку, вона легко транспортується і гарно виглядає в кухні. Настільна панель - відмінний варіант для дачі.
    Плюсів у індукційних плит безліч, але мінуси у них теж є:
    • індукційні плити виготовляються зі склокераміки, тому вони відносно тендітні, варто бути дуже обережними при монтажі, щоб не з'явилися тріщини;
    • не рекомендується ставити індукційні плити поблизу холодильників, посудомийних машин та іншої техніки з металу, оскільки електромагнітне [li]випромінювання може викликати перебої в роботі цих пристроїв;
    • посуд для індукційних плит потрібен особливий, такий що володіє феромагнітними властивостями. Перевірити чи підходить каструля можна дуже просто, потрібно піднести до її дна магніт, якщо він приклеїться, каструлька підходить, якщо ні, то каструля не така, як потрібно;
    • при роботі індукційна плита видає шум і гудіння, для деяких користувачів це стає проблемою;
    • вартість таких плит поки перевищує вартість звичайних поверхонь, хоча на ринку останнім часом з'являються бюджетні моделі;
    • єдиним протипоказанням для придбання такої панелі може стати наявність кардіостимулятора, оскільки в його роботі можуть виникнути перебої.Ну що ж, плюси індукційних плит переважують мінуси, бо вони зручні, економічні, безпечні і функціональні. 

ІНСТРУКЦІЯ № 134
з охорони праці і безпеки життєдіяльності
при користуванні індукційною плитою

І.    Загальні положення.

1.1.     Учень зобов'язаний знати і виконувати вимоги при користуванні електричним обладнанням.
1.2.     Всі контакти електричного обладнання повинні бути захищені, надійно з'єднані.
1.3.     Індукційну плиту  не повинні використовувати особи  з обмеженими фізичними або розумовими здібностями чи особи без відповідного досвіду та знань. Особа, відповідальна за їхню безпеку, повинна наглядати за ними або давати вказівки щодо роботи приладу.

II.              Вимоги безпеки перед початком роботи.
2.1. Перед вмиканням перевірити справність шнура живлення.
2.2. Вмикати плиту, штепсель-вилку вставляти в гніздо штепсельної розетки повністю (до упору).
2.3. Будьте обережні, коли включаєте плиту в розетку. Не допускайте, щоб електричні проводи торкалися приладу або гарячих каструль. Дбайте, щоб проводи не заплутувалися.

III.           Вимоги безпеки під час виконання робіт.
3.1.   Завжди наглядайте за індукційною плитою під час її роботи.
3.2.   Користуйтесь приладом виключно для готування їжі!
3.2.   Не використовуйте індукційну плиту для зберігання речей.
3.4.   Не ставте і не зберігайте легкозаймисті рідини та матеріали або плавкі предмети (зроблені з пластику або алюмінію) на приладі або поблизу від нього.
Як попередити пошкодження індукційної плити:
•          Якщо якісь предмети чи посуд впадуть на склокерамічну поверхню, вона може пошкодитися.
•          Кухонний посуд із чавуну, алюмінію або з пошкодженим дном може подряпати склокераміку при пересуванні.
•          Щоб запобігти пошкодженню посуду та склокерамічної поверхні, не нагрівайте порожні каструлі та сковорідки.

IV.            Вимоги безпеки після закінчення роботи.
4.1.            Після закінчення роботи вимкнути прилад.
4.2.            Зняти з плити  посуд.
4.3.            Не кладіть на варильну поверхню металеві предмети, наприклад столові прибори кришки від каструль, оскільки вони можуть нагрітися.

V.   Вимоги безпеки в аварійній ситуації.
5.1.            Вимкнути індукційну плиту з електромережі.
5.2.            Вияснити причину аварійної ситуації.

5.3.      Потерпілим надати долікарську допомогу.
      

Комментарии