Розпушувач чи сода?
Що ви зазвичай додаєте в тісто, щоб випічка вийшла повітряної, м'якою, пористої? Одні відповідають: «Звичайно, соду».Інші відповідають: «Розпушувач тіста».
У чому, власне, різниця? І що більш популярно серед кулінарів сода або розпушувач?
Соду додають в тісто для випічки кексів, тістечок, печива для того щоб випічка вийшла м'якою і пористої.
Але сама по собі сода такого чарівництва з тістом не зробить, для цього, як всі знають, ми додаємо до соди оцет.
При цьому відбувається реакція і виділяється вуглекислий газ, саме за рахунок цього і виходить м'яка, пишна випічка.
Ми по-старому набираємо соду чайною ложкою, потім додаємо оцет, коли це все шипить, додаємо в тісто.
Але досвідчені кулінари радять соду додавати до сухих продуктів, наприклад до борошна, а оцет до рідких.
Потім, коли все це змішується, реакція відбувається безпосередньо в тесті.
Але з мого досвіду випічка виходить не завжди такою повітряної, як хочеться.
Чому? Тому що в цьому випадку, щоб отримати бажаний результат треба точно знати співвідношення соди до оцту.
І скільки цієї суміші покласти, наприклад на 1 кілограм борошна?
Якщо покласти соди занадто багато, то випічка матиме неприємний смак.
Щоб сильно над цим питанням не морочитися можна купити в магазині розпушувач тіста.
Замість борошна виробник іноді використовує крохмаль, для довшого терміну зберігання.
Ця суміш продуктів підібрана спеціально для того, щоб сода і кислота прореагували без залишку, а реакція відбувалася в потрібний час.
Кислота і сода вступають в реакцію безпосередньо в тісті і саме в процесі нагрівання, що дає найкращий результат при випічці.
Процентне співвідношення цієї «термоядерної суміші» вже не є секретом і тому господині навчилися робити розпушувач тіста в домашніх умовах.
Як зробити розпушувач тіста в домашніх умовах:
Для цього нам знадобиться:
✓ Сода - 5 ложок
✓ Лимонна кислота - 3 ложки
✓ Борошно - 12 ложок.
Приготування:
Змішати всі інгредієнти в сухий банці (якщо попадеться крапелька води, реакція може статися завчасно).
Добре струсити для повного перемішування.
Щоб уникнути злежування можна додати шматочок цукру.

Комментарии
Отправить комментарий