Як виправити недоліки у стравах ?

Як виправити  недоліки  у стравах ? 

Самі поширені недоліки вимог до якості страв  це - пересіл .Пересолили блюдо - не біда! Існують перевірені і працюють способи виправити ситуацію. Можна що-небудь додати, чимось розбавити або доповнити - докладніше про способи поліпшити смак пересоленного страви читайте в моїй  статті.

Надлишок солі може зіпсувати смак будь-якої страви. Але іноді можна це виправити. Просто запам'ятайте деякі поради.

Якщо ви пересолили суп або бульйон, додайте трохи локшини. Зайва сіль вбереться в неї. Якщо локшина не поєднується  з іншими інгредієнтами, додайте сиру картоплю (її можна порізати і помістити в мішечку, а потім прибрати). Готовий суп або бульйон рятують додаванням в блюдо сирої цибулі. Можна ввести збиті білки, вони теж швидко витягають сіль. Їх можна залишити або виловити шумівкою. 
В пересолений суп покласти  торбинку з сирим  рисом і потримати 7-10 хв. Рис - відмінний абсорбент, і швидко відтягне зайву сіль на себе. 
  
Якщо під рукою не виявилося вищенаведених компонентів, озбройтеся борошном. Добре загорніть сипучий складу в кілька шарів марлі, відправте в каструлю з супом. Рідина помутніє, тоді можна додати в суп фрикадельки з фаршу або процідити бульйон.
Продукти - адсорбенти 


Деякі  шеф -кухарі  використовують для виправлення смаку цукор-рафінад. Шматочок цукру кладуть в столову ложку і занурюють в суп. Розтанувший  цукор змінюють на новий - і так повторюють кілька разів, поки рівень солі в супі не стане прийнятним. Але ж цей спосіб для професіоналів, які чітко можуть координувати смакі. 


Пересолене м'ясо і рибу виправляють за допомогою соусу. Приготуйте окремо несолоний соус, помістіть в нього м'ясо і прокип'ятіть декілька хвилин. Полежавши деякий час в соусі, смак м'яса покращитися і пересіл не відчуватиметься.



Якщо ви приготували курку, її досить протушкувати  з овочевим асорті. Надлишок солі без проблем вбереться в продукти. 

При маринуванні м'яса повернути колишній смак допоможе вода або молоко. Витримайте птицю в   рідині   20 хвилин.

Пересолену страву  з м'яса, риби, а також занадто солоний соус допоможе врятувати додавання кислого продукту - лимону,  лимонної кислоти, оцту або гірчиці. Однак будьте обережні - додавайте кислоту по краплині, щоб зовсім не зіпсувати і так зіпсовані сіллю страви .


Пересолене овочеве або м'ясне рагу, гуляш, капусту можна виправити, якщо додати в них дрібно нарізані і пасеровані свіжі помідори і все блюдо довести до кипіння. 

 Пересолені  м'ясо або рибу можна  переробити для приготування смачної ситної начинки для пирога, додавши додаткові інгредієнти (овочі, крупи). Пересолені овочі можна переробити в пюре, додавши пюре з овочів, відварених без солі.

Відварну картоплю можна позбавити від надлишків солі шляхом промивання коренеплоду холодною водою. Після цього додайте в каструлю невелику кількість рідини, дочекайтеся закипання. Картопля пропарити, частина солі вимиється.

Щоб виправити ситуацію з пересоленої крупою, необхідно відкинути приготовану сировину на друшляк. Промийте продукт проточною водою. Дочекайтеся повного стікання рідини. Після цього перекладіть крупу в каструлю і влийте трохи води.

Додайте  до продуктів трохи вершкового масла. Томіть на мінімальному вогні до повного випаровування рідини. 
Що стосується пересоленного плову, то ситуацію також можна виправити.

Для цього необхідно відварити невелику кількість прісного рису. Розмішайте крупу з солоним пловом. Можете додати ароматні спеції. Також плов від солоності допоможе позбавити розмочені  родзинки.


Нерідкі випадки, коли потрібно терміново провести усунення надлишків солі зі шматка м'яса або майбутнього шашлику. Вихід є!
В такому випадку необхідно замаринувати м'ясо в невеликій кількості вершкового
рослинної олії  або борошняному соусі.
Додавання соусу здійснюється перед тушкуванням  або обсмажуванням на мангалі, в духовці. Дайте м'ясу полежати в маринаді близько півгодини, потім промийте кожен шматочок.
Можна лише злегка виправити ситуацію. Приготуйте до пересолену м'ясної страви будь-який гарнір, який зовсім не потрібно солити. Це можуть бути прісні макарони, рис, гречка та інші варіанти на вибір.

Якщо у вас не стоїть  завдання посмажити ,   тушкувати ,  запекти м'ясо в такому вигляді, пропустіть  його через м'ясорубку. В отриманий фарш додайте вимочений хлібний м'якуш, цибулину, трохи відвареного рису. Зробіть тефтелі або котлети.


Спробувати реанімувати м'ясо, птицю, кролика можна, вимочивши шматок в прісній фільтрованої воді. Періодично необхідно зливати рідину і замінювати новою.

Якщо ви приготували блюдо по-флотськи, вирішите проблему з надлишком солі декількома способами. Макарони перемішайте з томатним соусом.

Також з надлишком солі можна впоратися наступним чином. Для цього знадобиться додаткова прісна порція макаронів. Розмішайте компоненти, проблема вирішена.


Останній спосіб на любителя. В макарони по-флотськи з зайвою сіллю можна додати збиті курячі яйця. Відправте  страву  обсмажувати на сковороду. Яйця вберуть надлишок солі.

У випадку з пересоленим овочевим салатом, неприємність можна усунути банальним промиванням продуктів проточною водою. Також в блюдо можна просто додати невелику кількість свіжих інгредієнтів.

Пересолене тісто, особливо для пельменів і вареників, виправити теж нескладно: потрібно просто замісити ще одну порцію тіста, не додаючи солі, і з'єднати його з пересоленим.

Якщо ви пересолили основне блюдо, і його вже не можна виправити, подайте це блюдо з простим гарніром - кашею з круп, несолоним пюре або тушкованими без солі овочами. Всі разом вийде більш гармонійним за смаком. Якщо немає часу на приготування гарніру, подайте до пересолену страви ігристе вино або шампанське - бульбашки які містяться в ньому  нейтралізують зайву солоність прямо на язику, а парочка келихів і зовсім дозволить забути про неї.

І пам'ятайте, що недосол виправити набагато простіше, ніж пересіл.   

Намагайтеся не допускати подібного. Деякі страви безповоротно втрачають первозданний смак.

Комментарии