Традиційний посуд для приготування кави .

Традиційний посуд для приготування кави .


Варити каву люди почали дуже давно. І посуд для цього використовували найрізноманітніший. Зараз існує безліч машин і пристосувань для приготування кави, але класичні турки або джезви не втрачають своєї популярності.

Джезва - турецьке слово, сталося це від арабського «джадхва» (гарячий вугілля). Це спеціальний посудину, який використовується для варіння кави по-турецьки з довгою ручкою, широкою основою і вузькою горловиною.

Часто цей турецький кавник ми звикли називати туркою. Кілька століть тому джезву використовували для приготування кави на багатті або в гарячому піску.

Справжня джезва традиційно виготовлялася з важкої кованої міді. Сьогодні такий посуд буває не тільки мідний, а й сталевий, алюмінієвий, латуннмй і навіть керамічний. Зсередини мідну джезву обов'язково покривають шаром харчового олова, щоб шкідливі речовини, що виділяються міддю або латунню не потрапляли в організм.
Найдавнішим способом варіння кави в джезві, є приготування в піску. Такий рецепт не втрачає популярності і сьогодні. Для цього береться великий металевий лист, наповнюється дрібним піском і галькою і довгий час нагрівається на відкритому вогні. Коли пісок досить розжариться, в нього поміщають мідну джезву з кавою і готують чудовий ароматний напій. Саме такий спосіб вважається класичним для приготування кави по-турецьки.


Турка - це невеликого розміру посудину для варіння кави. Вона повинна мати широке дно, довгу ручку, товсті стінки і вузьке горлечко. Слово «турка» придумали в Росії, де турецька назва «джезва» не прижилася. Турка отримала таку назву тому, що найпоширенішим і відомим способом варіння кави, була кава по-турецьки. По суті і турка і джезва це назва одного і того ж кововника.

Класична турка виготовлялася найчастіше з міді, алюмінію або латуні. В даний час найпопулярнішим матеріалом для турки є кераміка.
Існує кілька версій щодо того, чим відрізняється джезва від турки. Деякі фахівці вважають, що джезва має більш вузьке і довге горлечко, ніж турка. І горлечко у турки лійкоподібної форми.


Ібрік - це старовинний арабський  глечик для води. Першими використовувати його для варіння кави придумали кочові племена берберів. Ібрік був великий мідний посуд з кришкою, мав довгий тонкий носик, широку основу, вузьке горло і вигнуту ручку. Варити каву на багатті в ньому було дуже зручно. Згодом для приготування кави стали використовувати інший посуд, а ібрік і сьогодні використовується в східних країнах як глечик для води, але каву в ньому вже ніхто не варить.

Далла широко використовується для варіння кави в Сирії і Саудівської Аравії. Цей посуд з'явився  в результаті невеликої видозміни ібрік. Далла - це маленька посудина з кришкою, коротким носиком і довгою прямою ручкою. Виготовляється, в основному з міді, має широке товсте дно і вузьке горлечко.




Комментарии